آشنایی با تاریخچه دستگاه های آبمیوه گیری ، شما در انتخاب بهترین مدل کمک می کند. در سال 1930 فردی به نام دکتر نورمن واکر اولین نمونه از دستگاه آبمیوه گیری را ابداع کرد. این آبمیوه گیری در سنین کهن سالی در دریافت ویتامین و مواد معدنی روزانه وی را کمک می کرد.
بسیاری از مردم حداقل میوه و سبزیجات روزانه را دریافت نمی کنند که این کمبود مواد مغذی با کاهش انرژی و مقاومت در آن ها خود را نشان می دهد. هم چنین مصرف کامل میوه و سبزیجات به روند بهبود و تامین مواد معدنی و ویتامین بیماران سرطانی که دوره درمان خود را تمام کرده اند کمک کرده و سیستم ایمنی آنان را تقویت می کند. این ویتامین ها به دفع سموم ناخواسته بدن نیز کمک می کند.
اگرچه فواید زیادی از گرفتن آب میوه ها به دست می آید اما در صورت عدم مصرف درست، ممکن است جنبه های منفی نیز پدیدار شوند. مصرف بیش از اندازه آبمیوه ها باعث افزایش قند خون سریع در افراد مبتلا به دیابت می شود.
دستگاه آبمیوه گیری چیست؟
دستگاه آبمیوه گیری وسیله ای مکانیکی است که ممکن دستی یا برقی بوده و توانایی آبگیری میوه و سبزیجات و جداسازی آب میوه از تفاله آن را دارد. بسیاری از مواقع آبمیوه گیری ممکن است با مخلوط کن اشتباه گرفته شود. به جز تفاوت ساختاری و مکانیسم این دو دستگاه ،مخلوط کن توانایی جداسازی تفاله و پالپ میوه را ندارد.
مدل های متنوعی از آبمیوه گیری ها شامل سانتریفیوژی ، فشاری ، ماردونی وجود دارند که هرکدام دارای مزایا و معایب مربوط به خود هستند.
آبمیوه گیری سانتریفوژی
این نوع از دستگاه های آبمیوه گیری رایج ترین مدل موجود در بازار هستند. در این مدل آبمیوه گیری ها ، میوه با تیغه های ریزی رنده شده و آب میوه استخراج می شود. آب میوه تحت نیروی گریز از مرکز، از فیلتر دوار دور تیغه عبور کرده و پالپ ها به دلیل همین نیروی گریز از مرکز و عدم عبور از فیلتر به بالا هل داده می شوند. بالارفتن تفاله و پالپ میوه به دلیل سطح شیبدار فیلتر می باشد. با جداسازی تفاله میوه و آبمیوه از هم ، هرکدام به ظرف مخصوص خود هدایت می شوند.
مزایا دستگاه آبمیوه گیری سانتریفیوژی
• قیمت مقرون به صرفه نسبت به سایر مدل های موجود
• سرعت عملیاتی و راندمان بالا
• پیچیدگی کم در سرویس و تعمیرات
• در دسترس بودن قطعات
• شستشو و نظافت آسان پس از استفاده
معایب دستگاه آبمیوه گیری سانتریفیوژی
• سرو صدا و نویز محیطی بالا
• عدم آبگیری کامل
• کاهش ارزش غذایی به دلیل اصطکاک وایجاد گرما در لحظه آبگیری (به میزان ناچیز و قابل اغماض)
• هتروژنیزه و سوسپانسیون شدن آبمیوه به دلیل دوربالا و دخالت نیروی گریز ازمرکز
در نقطه مقابل آبمیوه گیری های سانتریفیوژی ،آبمیوه گیری های فشاری وجود دارند که خود شامل انواع دیگری می شوند و به ترتیب در زیر بیان خواهند شد.
آبمیوه گیری فشاری دستی
این نوع از دستگاه های آبمیوه گیری برای آبگیری مرکبات مناسب بوده به طوری که نیم برش مرکبات توسط یک اهرم یا به صورت مستقیم روی یک مخروطی دوار فشار داده می شود و پس از آبگیری، آبمیوه تحت نیروی گرانش وارد ظرف مخصوص شده و تفاله و پالپ در فیلتر باقی می مانند.
مزایا دستگاه آبمیوه گیری فشاری دستی
• قیمت پایین تر نسبت به مدل های موجود دیگر
• کاربری آسان
• نویز پایین
معایب دستگاه آبمیوه گیری فشاری دستی
• نیاز به تخلیه مرتب فیلتردر آبگیری متوالی
• سرعت به نسبت پایین
• عدم آبگیری کامل
• مختص به مرکبات
آبمیوه گیری فشاری عصاره گیر
این نوع از آبمیوه گیری ها با استفاده از موتور و گیربکس قدرتمند، یک ماردون (مارپیچ) قطور با طراحی هندسی خاصی را با سرعت های بسیار پایین به حرکت در می آورند. میوه به از گلویی بالا وارد دستگاه شده و بین میله دوار و بدنه به صورت کامل پانچ و آبگیری می شود. آبمیوه فیلتر شده ازیک مسیر و تفاله آن از مسیر دیگر تخلیه می شود.
مزایا دستگاه آبمیوه گیری فشاری عصاره گیر
• نویز بسیار پایین
• آبگیری کامل
معایب دستگاه آبمیوه گیری فشاری عصاره گیر
• قیمت بالاتر نسبت به مدل های مذکور
• سرعت بسیار پایین درآبگیری
• سرویس و تعمیرات پیچیده
آبمیوه گیری فشاری ماردونی
در این نوع از آبمیوه گیری ها طراحی تقریبا مشابه دستگاه چرخ گوشت می باشد. یک موتور و گیربکس قدرتمند با سرعت بسیار پایینی یک یا دو دنده و ماردون (مارپیچ – اصطلاحا روده هم خوانده می شوند) در یک سیلندر شیار دار می چرخانند . میوه از ابتدای سیلندر وارد شده و با پانچ شدن بین ماردون ها و جداره سیلندر آبگیری می شود . آبمیوه تحت نیروی گرانش از قسیمت زیرین سیلندر وارد ظرف مخصوص شده و تفاله و پالپ میوه توسط ماردون (مارپیچ) به انتهای سیلندر هدایت می شود.
مزایا دستگاه آبمیوه گیری فشاری ماردون دار
• آبگیری کامل (باراندمان بیشتر از تمامی مدل های موجود)
• سرعت عملیاتی بالا (بیشتر از تمامی مدل ها به جز سانتریفیوژی)
• بدون کاهش ارزش غذایی آبمیوه
معایب دستگاه آبمیوه گیری ماردون دار
• قیمت بسیار بالا
• شستشوی زمان بر
• پیچیدگی در سرویس و تعمیرات
تمامی دستگاه های آبمیوه گیری مذکور از نوع الکترومکانیکی بوده و با انرژی الکتریکی تغذیه می شوند . تمامی مدل ها به جز مدل سانتریفیوژی به آبمیوه گیری های پرس سرد معروفند که خواص و ارزش غذایی آبمیوه در فرآیند آبگیری آن ها حفظ می شود. مدل های آبمیوه گیری فشاری از نوع دستی بدون الکتروموتور هم موجود بوده که در بحث این مقاله نمی گنجد اما مطلوب است به عنوان جمع بندی موضوع یک مدل رایج از آبمیوه گیری روگازی نیز بحث شود. این دستگاه فاقد هر گونه تجهیز الکتریکی بوده و با استفاده از انرژی حرارتی و بخار آب فرآیند آبگیری را جلو می برد.
این پروسه تنها مخصوص میوه هایی نظیر انگور، هندوانه و سایر میوه های آبدار می باشد و برای میوه و سبزیجاتی نسبتا خشک مانند هویج مناسب نیست. بدیهی است که حرارت بخار آب بسیاری از ویتامین و مواد غذایی آبمیوه را دینیچر(Denature) می کند اما هنوز هم به دلیل طراحی ساده و راندمان بالای محصول از آن استفاده می گردد.